DE LOCATIE: DEVENTER​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

WAAROM DEVENTER?

Stichting Huis voor de Journalistiek zocht een goede plek voor de eerste editie van het Nederlands Journalistiek Festival, en vond die in een stad met een lange traditie van vrijdenken, boeken en ontmoeting.

Deventer is de stad van Geert Groote, die al in de veertiende eeuw het eigen geweten boven de regels van de kerk stelde. En van Etty Hillesum, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in haar dagboeken onderzocht hoe mensen met verschillende achtergronden toch samen kunnen leven. Twee denkers die de waarde onderstreepten van persoonlijke en collectieve verantwoordelijkheid en open dialoog, passend bij een goed gesprek over de plaats van de journalistiek anno 2025.

De stad heeft bovendien een diepgewortelde lees- en schrijfcultuur. Al in de vijftiende eeuw groeide Deventer uit tot een van de belangrijkste drukkersteden van Nederland, en nog steeds trekt de grootste boekenmarkt van Europa jaarlijks duizenden bezoekers.

En het helpt natuurlijk dat Deventer een prachtige oude stad is, met een levendige binnenstad vol cafés, ruime eetgelegenheden en goede verbindingen met het openbaar vervoer. Alle festivallocaties liggen op loopafstand van elkaar. Wij zijn, kortom, fan.

About Panel

DE LOCATIES

MIMIK

Langs de IJssel vind je MIMIK: een culturele hotspot met filmzalen, een theaterzaal en een café met uitzicht over het water.

Tijdens het Nederlands Journalistiek Festival is MIMIK niet alleen plek voor documentaires en panels, maar ook op de eerste verdieping het officieuze festivalcafé: dé plek om bij te praten, na te borrelen en nieuwe ideeën op te doen.

MIMIK is volledig rolstoeltoegankelijk. Ter plaatse zijn meerdere horecagelegenheden.

MIMIK, Achter de Muren Vispoort 8.

BURGERWEESHUIS

Het Burgerweeshuis is hét poppodium van Deventer, gevestigd in het voormalige (je zou het haast niet denken) weeshuis in de binnenstad.

Tijdens het NLJF gebruiken we het café en het Podium voor het Vrije Woord (Grote Zaal) op de begane grond voor presentaties, panels en meet-ups. Deze De Spiegelzaal en Wonderbar op de eerste verdieping zijn in gebruik voor workshops en panels.

De Spiegelzaal en Wonderbar zijn de enige festivallocaties die niet met een lift bereikbaar zijn. Wil je een sessie in een van deze zalen bijwonen en heb je hulp nodig om boven te komen? Neem dan vooral contact op met festival [at] nljf.nl.

De horecagelegenheden van het Burgerweeshuis zijn niet in gebruik tijdens het festival.

Bagijnenstraat 9, Deventer.

BIBLIOTHEEK

De Bibliotheek aan de Stromarkt is een van de centrale festivallocaties. Hier vinden workshops plaats, en in de theaterzaal kun je terecht voor panels en live journalism.

Op het Marktplein op de begane grond is een expositie van de European Cartoon Award te zien, vind je stands van Persveilig en het FBJP en De Journalistieke Opiniepaal.

Even bijkomen van alle festivalindrukken? In de Huiskamerbioscoop vertonen we doorlopend bijzondere journalistieke interviews uit het archief van Beeld & Geluid.

De Bibliotheek is volledig rolstoeltoegankelijk. Horecagelegenheid op de begane grond.

Stromarkt 18, Deventer

PENNINCKSHUIS

Op vrijdag 12 september zijn we te gast in het Penninckshuis, een schuilkerk en een van de bijzonderste locaties van Deventer.

Verborgen achter een historische, zestiende-eeuwse gevel aan de Brink biedt deze plek, met haar hoge ramen en goede akoestiek, ruimte aan lezingen en presentaties. Een intieme setting in een stad van vrijdenkers en vertellers.

Het Penninckshuis is rolstoeltoegankelijk (rolstoellift aanwezig). Geen horecagelegenheid.

Brink 61, Deventer (toegang via de VVV).

ETTY HILLESUM CENTRUM

De Joodse Etty Hillesum (1914-1943) werd geboren in Deventer, en schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog in haar dagboeken over hoe mensen die in achtergrond en qua opvattingen erg van elkaar verschillen, tóch goed kunnen samenleven.

Dit ideaalbeeld van de in Auschwitz vermoorde Hillesum past goed bij het NLJF. Het Etty Hillesum Centrum is volgens ons een ideale plek om te spreken over de rol van journalistiek en vrijdenken in een veranderende wereld.

Het Etty Hillesum Centrum is rolstoeltoegankelijk.

Roggestraat 3, Deventer

DE ZALEN VAN DEVENTER

Waar normaal gesproken dansfeesten en bruiloften plaatsvinden, gebruiken wij de grote zaal van De Zalen van Deventer voor panels, gesprekken en bijeenkomsten.

Het is een veelzijdig complex met verschillende zalen. Ruim, centraal en goed bereikbaar. Tijdens het festival is dit een van de plekken waar je tussen programmaonderdelen door makkelijk binnenloopt.

De Zalen van Deventer zijn rolstoeltoegankelijk. Beperkte horecagelegenheid tijdens het festival.

Polstraat 20-22, Deventer

STADSPLATTEGROND

HET NLJF​​​​​​

Het Nederlands Journalistiek Festival (NLJF) is een nieuw evenement voor iedereen die zich betrokken voelt bij journalistiek: van verslaggevers tot mediakijkers, van studenten tot hoofdredacteuren.

We komen samen in Deventer om ideeën uit te wisselen, elkaar te bevragen en de journalistiek van de toekomst vorm te geven. Het festival is een initiatief van Stichting Huis voor de Journalistiek en wordt gedragen door een groeiende groep makers, denkers en doeners.

Dankzij steun van Stichting Democratie en Media, Gemeente Deventer, SVDJ, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten én een crowdfundingsactie kunnen we dit festival gratis toegankelijk maken. Wil je helpen om dit mogelijk te blijven maken? Steun ons via onze crowdfundingpagina. We kunnen je hulp goed gebruiken.

Volg ons

Op de hoogte blijven van wat we doen? Volg ons op social media!


© 2025 Stichting Huis voor de Journalistiek. Alle rechten voorbehouden.

Het Nederlands Journalistiek Festival is een project van Stichting Huis voor de Journalistiek, gevestigd te Amsterdam (KVK 94415153).

Lees onze privacyverklaring en cookieverklaring voor meer informatie over hoe wij omgaan met persoonsgegevens en het gebruik van cookies.

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren